Mail 12: Mei 2005

woensdag 25 mei 2005 22:50

Een nieuwsbrief met vooral informatie en standpunten rondom het referendum over de Europese Grondwet. Daarnaast ook de gebruikelijke nieuwsflitsen.

Europees nieuws:
REFERENDUM EUROPES GRONDWET
Op 1 juni is er een referendum over de Europese Grondwet. De ChristenUnie is niet blij met dit referendum. Veel mensen zullen op 1 juni niet gaan stemmen over de grondwet, maar voor of tegen andere Europese zaken. Dingen die niets met deze grondwet te maken hebben, maar die mensen wel dwars zitten. Zoals de euro of de toetreding van Turkije. Dat vertekent uiteraard de uitslag van het referendum. De uitslag van dit referendum is voor de ChristenUnie niet bindend. Toch roepen wij u op om NEE te gaan stemmen. Want het onderwerp is wel van groot belang. Deze grondwet is meer dan een herschikking van oude Europese verdragen. Het gaat veel verder. De ChristenUnie wil uiteraard wel praten over een nieuw Verdrag. Maar déze grondwet gaat te ver. Kort samengevat is ons standpunt: de Nederlandse stem wordt gesmoord, we raken de controle kwijt en vaagheid is troef. Daarom zegt de ChristenUnie duidelijk ‘Nee’ tegen de Grondwet voor Europa. Meer hierover kunt u lezen in bijgaande tekst van een brochure van de ChristenUnie en op www.christenunie.nl.
 
 
 

Plaatselijk nieuws:
 
WET WERK EN BIJSTAND
Deze nieuwe wet heeft grote gevolgen voor de gemeentes in Nederland. Jené Wessels heeft daar namens de ChristenUnie veel aandacht aan besteed. Haar inbreng heeft er zeker toe bijgedragen dat Wierden nu een goed plan heeft voor de invoering van deze wet in 2005.
 
KANOROUTE
Vanuit De Lee wordt een kanoroute aangelegd. Net als de andere fracties is de ChristenUnie blij met dit initiatief. De ChristenUnie heeft gevraagd om te bekijken of uitbreiding in samenwerking met buurgemeentes mogelijk is.
 
ONDERHOUD AKKERWALLEN
De gemeente heeft een project voor onderhoud van akkerwallen. De ChristenUnie heeft daar een aantal kritische vragen over gesteld. Dit met als insteek om tot een goede oplossing te komen voor zowel gemeente als betrokken boeren. De gemeente gaat nieuw beleid maken.
 
STRAATNAMEN
De ChristenUnie heeft voorgesteld om in het nieuwe plan Zuidbroek straks een straatnaam op te nemen die betrekking heeft op de Molukken. De motivatie hiervoor is het bewaren van de geschiedenis van de Zuid-Molukkers in Wierden. 
 
ONGEVRAAGD ADVIES
De gemeente Wierden heeft met haar accountants afgesproken dat zij gevraagd én ongevraagd advies mogen geven. Dat klinkt mooi, maar: “Wat kost ongevraagd advies?” vroeg de ChristenUnie aan de wethouder. Die bleef daar vaag over en laat kennelijk liever aan de accountant de ruimte om zo nodig wat extra adviesuurtjes door te berekenen.
 
 

PARTIJ:
 
NAAST BURGERRECHTEN OOK BURGERPLICHTEN
Op 12 januari 2005 schreven Egbert Schuurman en André Rouvoet in NRC Handelsblad een betoog om in Nederland ook burgerplichten vast te leggen. Met dit voorstel wilden zij het debat over normen en waarden concreet maken. Inmiddels hebben de Rijksvoorlichtingsdienst en de Wetenschappelijke Raad voor Regeringsbeleid het idee opgepikt. Zie verder www.zestienmiljoenmensen.nl
 
 

Provinciaal:
 
PROTEST TEGEN GODSLASTERLIJK TONEEL
De ChristenUnie Overijssel heeft bij monde van Freek Nieuwenhuis geklaagd over een godslasterlijke toneelvoorstelling. Het gaat nota bene om een toneelstuk wat met provinciale subsidie op scholen voor voortgezet onderwijs wordt opgevoerd. De klachten over veelvuldig vloeken en grof taalgebruik bereikten de ChristenUnie onder meer vanuit Scholengemeenschap Reggesteyn in Nijverdal. 
 
REGIONAAL BEDRIJVENTERREIN (RBT) en DOORBRAAK
Het RBT bij Almelo gaat door en komt bij Bornerbroek. Op initiatief van de ChristenUnie komt er een notitie over de impact op de kwaliteit van het landschap. We hopen dat dit het landschap dan ook werkelijk ten goede komt.
Bij Bornerbroek is over de zogenaamde Doorbraak (naar de Regge) veel commotie geweest. De ChristenUnie heeft met SGP en CDA hierover in de Provinciale Staten vragen gesteld.
 
BEREIKBAARHEID
De ChristenUnie maakt zich zorgen over de bereikbaarheid op het platteland. Zij vraagt tot nu toe bij de provincie vergeefs om aandacht voor het wegvallen van buslijnen.
Al heel lang maakt de ChristenUnie zich sterk voor de tunnel bij Nijverdal. Recent heeft de fractie zich actief ingezet voor een tunneldak (in plaats van een open bak) in Nijverdal.
 


Landelijk:
 
CHRISTELIJKE OF CHRISTEN-DEMOCRATISCH?
Onlangs debatteerde ChristenUnie-leider Rouvoet met CDA-kamerlid Mosterd over christelijke politiek. Rouvoet vroeg zich af waarom CDA-ers benadrukken dat hun partij niet een christelijke maar een christen-democratische partij is. Mosterd benadrukte het belang van regeringsdeelname, maar Rouvoet wilde daar meer van het CDA terugzien. Concreet ergerde hij zich eraan dat het CDA tegenstemt bij alle initiatieven van SGP en ChristenUnie voor meer palliatieve zorg. Mosterd gaf aan dat het CDA zich zeker baseert op bijbelse normen, maar daarover geen exclusieve betogen wil houden omdat mensen dan snel afhaken. Rouvoet reageerde met de vraag of een christelijke partij af en toe ook profetisch en getuigend mag zijn.
 
VERBOD OP ONTKENNING HOLOCAUST
“Er moet in Nederland een verbod komen op het ontkennen van de moord op 6 miljoen Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog.” Dit pleidooi hield Leon Meijer ter gelegenheid van de herdenking van de bevrijding van concentratiekamp Auschwitz, 60 jaar geleden. Meijer is lid van de permanente campagne van de ChristenUnie. Hij vermeldde ook dat in vele ons omringende landen al heel lang een dergelijk verbod van kracht is, maar in het (over)tolerante Nederland helaas nog niet.
 
 
Brochuretekst over de Europese Grondwet:
 
Europa OK, deze grondwet NEE!
 
Waarom NEE?
 
Geen erkenning Christelijke wortels
In de Grondwet ontbreekt een verwijzing naar het christelijk geloof. De uitwerking van dat geloof is van doorslaggevend belang geweest voor de Europese cultuur. Europa ontkent zo zijn eigen identiteit en mist daardoor een duidelijk oriëntatiepunt voor de toekomst.
 
Nederland verliest invloed
  • De eigen inbreng van Nederland zal verder afnemen door deze Grondwet. Grote landen krijgen juist meer invloed, vooral als Turkije erbij komt. Turkije wordt dan meteen het grootste land in de EU. Het kleine Nederland blijft intussen wel de grootste nettobetaler aan de EU.
  • In nog meer zaken zal Brussel het voor het zeggen krijgen. Bijvoorbeeld op het gebied van defensie, werkgelegenheid, onderwijs en zorg.
  • Landen met een afwijkend standpunt, moeten zich onderwerpen aan een meerderheidsbesluit. Dit leidt ertoe dat er minder ruimte blijft voor typisch Nederlands beleid als bijvoorbeeld ons onderwijsstelsel.
  • Veel Europese vergaderingen blijven achter gesloten deuren. Zo is het moeilijk om Europa te controleren.
 
EU als superstaat
  • Één Europese minister van Buitenlandse zaken maakt dat de Nederlandse minister van Buitenlandse zaken minder een eigen standpunt kan innemen. Bij onderwerpen als Israël en geloofsvervolging kan dat grote gevolgen hebben.
  • De EU krijgt een voorzitter met bijna de status van een EU-president. Europa dreigt zo een superstaat te worden.
  • Blijft de Europese Unie eindeloos uitbreiden tot een onsamenhangend en bureaucratisch instituut of is er ergens een grens? Deze Grondwet biedt daarover geen duidelijkheid.
Grondwet gaat te ver
Samenvattend: Nederland levert weer eigen identiteit in, Europa wordt machtiger, het is onduidelijk waar Europa heengaat en de Grondwet erkent het christelijk geloof niet als waardevol oriëntatiepunt. De ChristenUnie is vóór een Europa dat grensoverschrijdend problemen gezamenlijk aanpakt. Maar tegen een Grondwet die verder bouwt aan een superstaat Europa. Stem tegen … Laat de christelijke identiteit van Europa niet verder afbrokkelen.
 
Egbert Schuurman, fractievoorzitter ChristenUnie Eerste Kamer: “Europa verwordt steeds meer tot een technisch-economische machtsconcentratie. Het ontbreken van een geestelijk basis wordt bevestigd in de Grondwet voor Europa”.
 
André Rouvoet, fractievoorzitter ChristenUnie Tweede Kamer: “Op dit moment beslist Europa al over meer dan de helft van onze binnenlandse zaken. Dat is toch te gek voor woorden?!”
 
Labels
Nieuwsbrief

« Terug

Reacties op 'Mail 12: Mei 2005'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.