Mail 10: December 2004
woensdag 15 december 2004 14:10
De informatie mail van de Christenunie Wierden Enter
Plaatselijk nieuws:
SUBSIDIEVERSTREKKING
De gemeente Wierden heeft al lange tijd moeite met de subsidieverstrekking. Steeds worden de budgetten overschreden. Regelmatig krijgt de raad voorstellen voorgeschoteld van subsidies voor organisaties die niet aan de regels voldoen. De ChristenUnie benadert het college hierover waakzaam en kritisch. Onlangs is bij voorbeeld opnieuw gevraagd naar de ruimte voor identiteitgebonden zorg binnen het Algemeen Maatschappelijk Werk (een voorwaarde voor de subsidie).
SJALOOMSCHOOL
Na lang aandringen – niet in het minst van de ChristenUnie – zijn in oktober concrete afspraken gemaakt over de toekomst van de Sjaloomschool. De bouwplannen kunnen in 2005 worden uitgevoerd. Het collegevoorstel was om tot verbouw te besluiten. Op initiatief van de ChristenUnie wordt bij de uitwerking van de plannen ook de optie van nieuwbouw nog open gehouden. Wij denken namelijk dat bij het uitwerken van de verbouwplannen de kosten daarvan alsnog die van nieuwbouw zullen benaderen of overstijgen. De ChristenUnie heeft ook gewezen op noodzakelijke aanpassingen van de plannen om het gebouw voor mensen met een handicap toegankelijk te maken.
VERKEERSVEILIGHEID
Naar aanleiding van een serie vragen en voorstellen van VVD/Gemeentebelang gaat de gemeente enkele onveilige verkeerssituaties in Enter ter plekke onderzoeken. De ChristenUnie heeft gevraagd ook de knelpunten in Wierden te bekijken. De wethouder heeft toegezegd daarmee in vervolg op de Enterse punten aan de slag te gaan. Wij roepen u hierbij op om ons alle knelpunten door te geven die u onveilig vindt. Wij zullen dan ons ´verlanglijstje´ bij de wethouder indienen.
RESULTATEN
Het gebeurt met enige regelmaat dat een politieke partij duidelijke signalen afgeeft of kritische vragen stelt en dat de afhandeling adequaat en dus ook geruisloos verloopt. Soms is dat wel jammer voor het publiek, dat er dan niets meer van hoort. Daarom geven we u een klein overzichtje van recente punten die op initiatief van de ChristenUnie door het gemeentebestuur zijn overgenomen:
- De boerderij a/d Prins Hendrikstraat in Wierden wordt inderdaad verkocht en op initiatief van de ChristenUnie met een kettingbeding dat de karakteristieke buitenzijde gehandhaafd moet blijven.
- Het college van Burgemeester en Wethouders nam onze motie over en gaat onderzoek doen naar de doelmatigheid van de organisatie. Deze is bedoeld om financiële problematiek niet altijd in lastenverhoging voor de burger te vertalen maar ook met eigen bezuiningsmaatregelen op te lossen.
- Het college van B&W heeft ook onze motie over goedkopere en betere ICT-oplossingen overgenomen. We hebben diverse opties aangedragen die tot bezuinigingen kunnen leiden en van die informatie gaat het gemeentebestuur dankbaar gebruik maken.
- De ChristenUnie vraagt altijd veel aandacht voor ontwikkelingen in de zorg die op ons afkomen. De burgemeester sloot daar onlangs bij aan door op te merken dat al die punten de aandacht van het college krijgen. Dat is ook de bedoeling! Overigens worden de andere partijen er ook steeds alerter door. Wellicht is het mede daaraan te danken dat de gemeenteraad een amendement van de ChristenUnie heeft aangenomen over jeugdzorg. We hebben daarmee gepleit voor een netwerkstructuur in de jeugdzorg zodat jongeren met problemen snel en dichtbij huis geholpen worden.
- De ChristenUnie heeft de laatste jaren regelmatig aandacht gevraagd voor “flexibel bouwen”. Met name voor de onderwijssector die continue in beweging is, kan dat sterk kostenbesparend zijn. Enkele jaren terug merkte de wethouder nog op dat hij als vakman goed op de hoogte was en dat zulke bouwmethoden tot slechte kwaliteit zouden leiden. Intussen is de mening gelukkig veranderd. Wethouder Velten zei tegen Jene Wessels: “dat wij daarin als gemeentebestuur positief mee willen denken. …. Wij nemen uw voorstel over”.
SPEERPUNT CENTRUMPLAN ENTER
Op basis van het jaarverslag over 2003 heeft de ChristenUnie het college van Burgemeester en Wethouders een compliment gegeven: er wordt voortvarend gewerkt aan de speerpunten van beleid. Daarbij heeft Klaas de Vries namens de fractie gevraagd aan het college om dezelfde daadkracht en voortvarendheid te tonen bij de uitvoering van het centrumplan Enter.
VERGADERCULTUUR
Door VVD/Gemeentebelangen werd onlangs gevraagd om in de raadsvergadering geen herhaling van de commissievergaderingen te doen. De heer Mug reageerde namens het PPW dat hij dat juist doet omdat de raad ook door de burgers gehoord wordt. Engbert Rohaan heeft heel anders gereageerd aan het einde van de vergadering: “de pers is al anderhalf uur weg, de burgers zijn weg en mensen thuis kunnen de zaken eigenlijk niet volgen”. Kortom: bekijk de vergaderstijl inderdaad maar eens kritisch!
PARTIJ:
André Rouvoet beste politicus van 2004
De parlementaire pers heeft André Rouvoet gekozen tot Politicus van het Jaar. Dat maakte de NOS afgelopen zondag 19 december bekend.
De leider van de ChristenUnie liet Wouter Bos (PvdA), Ayaan Hirsi Ali (VVD), Maxime Verhagen (CDA) en Gerrit Zalm (VVD) achter zich. De journalisten roemen Rouvoet als een ‘een baken van rust en evenwichtigheid’, een ‘alleskunner die wars is van Haagse spelletjes’ en ‘nuchter en niet hijgerig, een rustpunt in deze duistere dagen’.
Rouvoet was niet bij de bekendmaking van zijn verkiezing aanwezig, omdat hij op zondag afstand neemt van zijn werk, naar de kerk gaat en reserveert voor z’n gezin.
In 2003 won André Rouvoet al de Thorbeckeprijs voor de beste debater. Hij eindigde in dat jaar bovendien als tweede bij de verkiezing van de Politicus van het Jaar, achter Jozias van Aartsen (VVD).
Laetitia Griffith (VVD) is gekozen tot Politiek talent van het Jaar 2004. De pers noemt haar ‘uitermate deskundig’.
De ChristenUnie feliciteert André Rouvoet en Laetitia Griffith met hun verkiezing.
Landelijk:
PRO LIFE
Staatssecretaris Ross van Volksgezondheid (CDA) heeft medio september teleurstellend geantwoord op vragen van André Rouvoet (ChristenUnie). De termijn waarbinnen abortusklinieken ongeboren kinderen mogen doden, wordt niet verkort. Dit ondanks het feit dat de klinieken hebben gemeld dat zij hun beleid en praktijk niet zullen wijzigen, terwijl recent nieuw onderzoek overtuigend liet zien dat het bij foetussen om volwaardige levens gaat. De staatssecretaris meldde in hetzelfde bericht dat de beloofde evaluatie van de abortuswetgeving is uitgesteld en niet voor najaar 2005 verschijnt.
CHRISTELIJK SOCIAAL INKOMENSPLAN 2005
De ChristenUnie heeft op prinsjesdag bovengenoemd plan gepresenteerd als alternatief voor het kabinetsbeleid. Het plan met de titel “Omzien naar elkaar” is bedoeld om een aantal bezuinigingen in de zorg terug te draaien. Het is doorgerekend door het Centraal Planbureau. Het verschil met het kabinetsbeleid is: meer banen, iets meer economische groei en betere koopkracht voor de middeninkomens (“Jan Modaal”).
ARIE SLOB IN ONDERZOEKSCOMMISSIE BETUWELIJN-HSL
ChristenUnie Tweede Kamerlid Arie Slob heeft zitting in de tijdelijke commissie infrastructuurprojecten. Deze commissie onderzoekt namens de Tweede Kamer hoe de besluitvorming en bewaking van grote projecten zoals Betuwelijn en HSL is verlopen en verbeterd kan worden. De verhoren van ministers en ambtenaren waren intensief omdat ze “in stijl en waardig” moeten verlopen, aldus Arie Slob.
CHRISTENUNIE NEEMT CHRISTELIJK-SOCIALE FAKKEL OVER
Vanuit diverse maatschappelijke organisaties klinkt de laatste tijd kritiek op het regeringsbeleid. Vooral de CDA-achterban raakt in dat opzicht teleurgesteld in het kabinetsbeleid. Organisaties zoals de ouderenbond PCOB, de vakbeweging CNV en het christelijk-sociaal congres geven aan dat ze zich veel beter herkennen in de alternatieve plannen van de ChristenUnie.
TURKIJE HOORT NIET BIJ EUROPA
Daar zijn de christelijke partijen het op dit moment over eens. Het CDA vindt dat Turkije nog niet voldoet aan de toetredingscriteria (door de EU vastgesteld in Kopenhagen). Overigens laat minister van buitenlandse zaken Bot (ook CDA) een veel optimistischer geluid horen. De ChristenUnie en de SGP constateren o.a. dat de positie van christenen nog flink moet verbeteren.
KABINET MAAKT (EINDELIJK) WEER INDUSTRIEBELEID
Het kabinet gaat weer een actief industriebeleid voeren. In een zogenaamde Industriebrief van het ministerie van Economische Zaken staat dat het beleid gericht zal zijn op “winnaars de wind in de zeilen geven”. De industriebrief is het resultaat van een motie van ChristenUnie-kamerlid Slob. Hij is er uiteraard blij mee, maar blijft kritisch omdat het kabinet wel signaleert dat er een groot tekort aan goed opgeleide vakmensen is (o.a. door slechte aansluiting van VMBO en bedrijfsleven), maar weinig concrete maatregelen aankondigt.
KERK EN STAAT
In Amsterdam worden op initiatief van burgemeester Cohen ambtswoninggesprekken gehouden. André Rouvoet was deelnemer en hield een lezing over kerk en staat. De ChristenUnie gaat uit van “onderscheiden ambten en verantwoordelijkheden” voor kerk en staat. Dat betekent: ieder heeft zijn eigen taak en werkingssfeer, maar ze dienen dezelfde Here God en mogen en moeten elkaar daarin ook aanspreken. Rouvoet signaleerde een risico van vervreemding tussen kerk en staat door een sterk overdreven scheiding tussen die twee. Dat blijkt uit de laatdunkende manier waarop politici reageren op de kerken bij zaken als asielzoekers, homohuwelijk, euthanasie en het debat over de 24-uurs economie. Treffend liet Rouvoet zien dat kerken regelmatig worden opgeroepen tot “schoenmaker blijf bij je leest” maar vakbonden of natuurorganisaties vrijwel nooit…. De ChristenUnie wil geloof en politiek graag aan elkaar blijven verbinden!
- Labels
- Nieuwsbrief
Reacties op 'Mail 10: December 2004'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.