Mail 8: Nieuwsbrief De Passie

zondag 26 september 2004 14:07

Inleiding:
Wij merken dat er in Wierden veel commotie is ontstaan over de komst van De Passie, ook in de achterban van de ChristenUnie. Mede door wat ons betreft onzorgvuldige berichtgeving in de media is veel onrust en onduidelijkheid ontstaan. Eén ding lijkt wel duidelijk: de ChristenUnie is positief over de komst van De Passie. Zelf willen wij dat graag genuanceerder en preciezer zeggen: wij maken ons sterk voor een goede bestuurlijke aanpak om De Passie snel en goed te huisvesten, daarbij maximaal de (financiële) mogelijkheden benuttend. Graag vertellen wij u in deze nieuwsbrief waarom we dat doen, hoe we dat in de gemeentepolitiek concreet doen en welke informatie daarbij van belang is om te weten. Als u wilt reageren of meer wilt weten, mailt u dan a.u.b. naar jvdstege@knoware.nl.

 
Relevante uitgangspunten van de ChristenUnie:
  • De vrijheid van onderwijs is een belangrijk in onze grondwet verankerd recht. Daar staan we pal voor. Een belangrijk restant van ons christelijk erfgoed wat we niet mogen verkwanselen.
  • De overheid moet de rechten van burgers beschermen en gerechtigheid bevorderen. Concreet betekent dat in dit geval dat het gemeentebestuur het recht op huisvesting van De Passie dient te honoreren en actief te faciliteren, in plaats van dit te frustreren.
  • Voortgezet onderwijs is een aanwinst voor onze gemeente want het vergroot de aantrekkelijkheid als woonplaats. Als ook deze voorzieningen aanwezig zijn, bevordert dat ons bestaansrecht als zelfstandige gemeente. 
  • De Passie geeft een vorm van onderwijs dat qua karakter (bijbelgetrouw) op zijn plaats is in Wierden. Ten eerste sluit het goed aan bij het overwegend christelijke karakter van onze gemeente. Ten tweede levert de overdracht van bijbelse normen en waarden aan onze jeugd een goede bijdrage aan de vorming van onze dorps- en plattelandsgemeenschap.
 
Politieke lijn die gevolgd is door de ChristenUnie:
  • Gezien onze uitgangspunten (zie boven) is onze grondhouding steeds positief geweest. Op ons initiatief heeft de gemeenteraad die positieve grondhouding ook uitgesproken richting college van B&W. Daar hebben wij later steeds het college en de andere partijen in de raad ook op aangesproken.
  • De financiële bezwaren delen wij en daar zijn wij steeds helder over geweest. Ook de ChristenUnie constateert dat Wierden een moeilijke start maakt met De Passie omdat zij bij nul moet beginnen. Bij de decentralisatie van onderwijshuisvesting (van rijk naar gemeente) in 1997 heeft onze gemeente immers geen ‘bruidsschat’ meegekregen (in de vorm van ‘gratis’ overdracht van bestaande onderwijsgebouwen). Wij hebben daarom ook meegestemd met een eerste bezwaarschrift naar de minister. In onze stemverklaring hebben wij uitdrukkelijk aangegeven dat het ons gaat om een bezwaar zuiver op financiële gronden.
  • Wij hebben geen steun gegeven aan een hernieuwd bezwaar dat de gemeenteraad op voorstel van het college van B&W begin september richting de minister heeft geformuleerd. Wij hebben op twee punten aanpassing gevraagd die door de andere partijen niet werd gehonoreerd: 1) toevoegen dat het volledige onderzoeksrapport van de werkgroep voluit wordt aanvaard door de gemeenteraad, 2) formulering over financiën zodanig wijzigen dat er niet meer staat dat Wierden geen enkele rooie cent wil bijdragen aan De Passie (die zogenaamde nuloptie gaat ons veel te ver en staat haaks op de positieve grondhouding die alle partijen nog steeds zeggen te onderschrijven). Wij vonden daarbij trouwens ook dat de gemeente wel heel makkelijk spreekt over “ontwrichting van de begroting”. Conform het onderzoeksrapport van de werkgroep hebben wij gepleit voor extern financieel onderzoek om die stellingname te onderbouwen (helaas voelt de wethouder daar niet voor en toen trok het CDA ook de hakken in de wal). Wij verwachten dat onze gemeente die alleen maar protesteert zonder zijn bezwaren goed te onderbouwen en die achterover leunt in plaats van stevig aan het werk te zijn met de plannen, vrijwel kansloos is met zijn bezwaren omdat zij niet geloofwaardig is en weinig recht van spreken heeft!
  • Wij hebben herhaaldelijk (en helaas tot nog toe vergeefs) het college van B&W aangesproken op de positieve grondhouding en van daaruit gemaand tot concrete stappen. Enkele voorbeelden: aandacht geven in het meerjarenbeleid, ruimte reserveren in de meerjarenbegrotingen, opnemen in de onderwijshuisvestingsplanning. Onze gedachte daarbij was tweeledig: enerzijds is dit nodig om de komst van De Passie concreet mogelijk te maken, anderzijds is het ook een vorm van goed besturen (regeren is vooruitzien). Wie nu niets doet, komt stellig later daarmee op de koffie (dan pakken overhaaste plannen verkeerd en onnodig duur uit).
  • Wij hebben het gemeentebestuur opgeroepen tot constructieve samenwerking met de stichting De Passie en tot evenwichtige communicatie richting de burgers. Wij waren ernstig teleurgesteld over de loze kreten van de wethouders in de media (over o.a. “financieel rampscenario”, “verhoging van OZB met 26%”). Anderzijds heeft onze insteek uiteindelijk wel mede geleid tot het instellen van een werkgroep waarin De Passie en de gemeente met externe adviseurs (Deloitte en Touche) samen tot een helder rapport zijn gekomen.
 
 
Achtergrondinformatie om misverstanden weg te nemen of te voorkomen:
 
Het lijkt wel eens of de gemeente Wierden zelf kan kiezen of besluiten of De Passie wel of niet naar Wierden mag komen. Dat is niet zo. De minister heeft dat al lang besloten en Wierden moet voor huisvesting gaan zorgen. Dat is de situatie.
De schoolkeuze is helemaal geen zaak voor de politiek, maar een zaak van de ouders. De ChristenUnie is dus in die zin niet alleen maar voorstander van De Passie en is ook geen tegenstander van Noordik of Reggesteijn! In onze achterban zullen ouders daarin ongetwijfeld ook verschillende keuzes maken en dat is en blijft hun eigen verantwoordelijkheid, waar de politiek gelukkig geen rol in heeft. Dat is nu juist inherent aan de vrijheid van onderwijs die wij zowel voor De Passie als voor Noordik, Reggesteijn en andere scholen willen waarborgen!
 
Soms wordt gesuggereerd dat andere gemeentes er ook in zijn geslaagd om nieuwe scholen te weren. Dat is onjuist. Drie voorbeelden worden vaak genoemd: Aalburg, Hardinxveld en Barneveld. Aalburg is met dwangsommen van de rechter tot medewerken gedwongen. Hardinxveld heeft na vergeefse juridische stappen inmiddels besloten om voluit mee te werken. Barneveld is nog een lopende zaak (net als Wierden). Ook daar is echter absoluut geen sprake van ‘succesvol’ stoppen van de komst van een nieuwe school. Sterker: vanuit de gemeenteraad van Barneveld is inmiddels besloten om na twee rechtsgangen niet langer de juridische weg te vervolgen en dus het bezwaar bij de Raad van State in te trekken!
 
In gemeenteraad en kranten werd de suggestie gewekt dat De Passie haast ongemerkt op eigen houtje voor Wierden als vestigingsplaats heeft gekozen. Dat is geen eerlijke voorstelling van de gang van zaken. Er is ruimschoots tijd en gelegenheid geweest voor een goede afweging over het verzoek van De Passie. De ChristenUnie heeft het college van B&W daar indertijd ook om gevraagd. Richting de minister is het draagvlak voor de school zorgvuldig en uitgebreid aangetoond. De minister heeft daarna geheel volgens de regels en weloverwogen kunnen besluiten. Pas daarna is De Passie op het plan voor scholen gekomen met Wierden als vestigingsplaats (oktober 2002) en sindsdien is de komst van De Passie naar Wierden feitelijk een gedane zaak.
 
In de Wierdense politiek wordt het financieel bezwaar als argument tegen De Passie aangevoerd. Wij hebben echter sterk de indruk dat er bij verschillende leden van raad en college van B&W ook heel andere motieven meespelen. Vooral bij een aantal CDA-ers lijkt de komst van concurrentie voor Noordik en Reggesteijn een heikel punt. CDA-raadslid Janny Wassink heeft dat in augustus 2004 in een interview in Tubantia ook duidelijk uitgesproken. Omdat we dit artikel typerend vinden, geven we u graag onze vragen/opmerkingen bij dat artikel mee:
  • Mevrouw Wassink geeft De Passie geen bestaansrecht als zij stelt “De Passie dat kan gewoon niet”. Maar de minister (ook CDA) heeft evangelisch onderwijs als aparte richting erkend en heeft de aanvraag van De Passie getoetst aan de geldende criteria en positief besloten.
  • CDA-kamerlid Van Bochove maakt zich sterk voor de vrijheid van onderwijs en heeft daarom het plaatselijke CDA opgeroepen om zich constructief richting De Passie. Dat staat haaks op de kwalificaties voor De Passie in het kranteartikel: “aanjagen van sektarisch denken”, “promotie van het onwrikbare gelijk”, “gedachtes die ze bij De Passie aanhangen, werkelijk, je schrikt je helemaal lam”, “breder denken, dat ontbreekt bij De Passie”. Wij kunnen niet begrijpen waar mevrouw Wassink deze uitlatingen op baseert. Een voorbeeld: De Passie als sekte met aan het hoofd Gert ten Hove als sekteleider? Het lijkt al te komisch om waar te zijn, maar de suggestie is wel gewekt door mevrouw Wassink!
  • In het artikel staat dat De Passie selectief in het klantenbestand van Noordik en Reggesteyn gaat winkelen omdat zij geen VMBO-praktijkleerweg gaat aanbieden. De CDA-fractie moet echter ook wel weten dat dit geen kwestie is van bewust selectief zijn, maar dat De Passie die mogelijkheid eenvoudigweg (nog) niet krijgt! Dat kunnen we hen dus niet verwijten en bovendien: wat niet is, kan komen…
  • Mevrouw Wassink roept in dit artikel de ChristenUnie op om de medebroeder van het CDA te zijn. Aan die oproep geven we graag als volgt gehoor: “Als het er om gaat het bijbelse principe van recht en gerechtigheid te bevorderen, dan zijn we uw broeder ook inzake de rechten van De Passie. Als het er om gaat de grondwettelijke vrijheid van onderwijs te waarborgen, dan zijn we uw broeder; net zoals CDA-kamerlid Van Bochove en CU-kamerlid Slob op dit punt elkaar als broeders van harte steunen! Als het er om gaat zo verantwoord mogelijk invulling te geven aan de komst van De Passie naar Wierden, dan zijn we ook uw broeder en dan steunen we ook een financieel bezwaar dat in dat kader past. Maar als u zoals in dit artikel suggereert dat we alleen uw broeder zijn, zolang we slaafs uw standpunten volgen dan vindt u ons niet aan uw zijde. Maar in dat geval stellen we ook niet op prijs dat u daar dergelijke grote woorden voor gebruikt; want dan zijn we het simpelweg niet met elkaar eens en dat moet mogen, vindt u niet?!”
 
In het najaar van 2003 is een werkgroep van start gegaan waarin ambtenaren, bestuurders van De Passie en adviseurs van een extern onderzoeksbureau (Deloitte & Touche) samengewerkt hebben. Het onderzoeksrapport van deze werkgroep is in mei 2004 verschenen. Helaas heeft het college van B&W inhoudelijk tot nu toe niets met het rapport gedaan. Dit ondanks dat het rapport diverse concrete en urgente punten aangeeft waarmee de gemeente heel snel aan de slag zou moeten gaan. We noemen er enkele:
  • Locatiekeuze: kan niet goed worden gemaakt zolang er geen concrete plannen liggen en die moeten nog worden ontwikkeld!
  • Planning: het rapport geeft een heel strakke planning aan die nodig is om conform de wettelijke rechten en plichten tijdig (uiterlijk in 2007) De Passie huisvesting te kunnen bieden. Volgens die planning zouden in september diverse besluiten moeten worden genomen (o.a. over voorbereidingskrediet, planning, tijdelijke huisvesting). Daar heeft het college van B&W echter nog geen voorstellen in gedaan.
  • Financieel: in het rapport zijn diverse besparingsopties aangegeven die door de gemeente helaas niet zijn uitgewerkt. De ChristenUnie heeft steeds gewezen op de kansen die hier liggen, bijvoorbeeld in de initiatieven die De Passie samen met marktpartijen had ontwikkeld. Het college van B&W heeft die opties steeds genegeerd als zijnde (nu) niet relevant of reëel.
Het onderzoeksrapport laat er kortom geen twijfel over bestaan: er is heel veel werk aan de winkel voor het gemeentebestuur. Gaat zij nu niet alsnog heel voortvarend te werk, dan ontstaat er steeds meer tijdsdruk en dat kost onnodig veel extra geld en gaat ten koste van de kwaliteit van de plannen.
 
Er is na ruim twee jaar nog steeds geen helder financieel plaatje over de komst van De Passie. De gemeente schermt met “ontwrichting van de begroting” en “forse verhoging van OZB”, maar onderbouwt dat niet concreet. Het door de gemeente gehanteerde tekort van jaarlijks 7 ton, is de allerduurst denkbare variant. Zelfs met die cijfers gaat het om slechts 1.5% (!) van de gemeentebegroting; het is moeilijk voorstelbaar dat die begroting daarmee geheel ontwricht wordt en/of dat het hele bedrag via de OZB binnen moet komen. Bovendien is die 7 ton ook niet een reëel getal om vanuit te gaan. De ChristenUnie heeft met De Passie gekeken naar alternatieve plannen en daarbij kan dat tekort nu al worden teruggebracht tot tussen 2 en 3 ton per jaar. In lijn met het onderzoeksrapport heeft de ChristenUnie er voor gepleit om extern onafhankelijk onderzoek te laten doen naar het werkelijke financiële probleem. Ook heeft de ChristenUnie het college van B&W gevraagd om mee te werken aan een dergelijk onderzoek vanuit het ministerie van binnenlandse zaken. Daar is door het college helaas afhoudend op gereageerd, maar wij vrezen dat zonder degelijke onderbouwing het financiële bezwaar van onze gemeente vrijwel kansloos is.
 
 
 
Tot besluit:
Tegen deze achtergrond zal de ChristenUnie ook de komende tijd zich sterk maken voor een stevige bestuurlijke aanpak van de komst van De Passie. Wij zijn ervan overtuigd dat college en raad zich niet kunnen permitteren om zich nog langer blind te staren op de financiële problematiek. Het is de hoogste tijd om voortvarend aan de slag te gaan met plannen die leiden tot goede oplossingen voor De Passie en voor onze gemeente. Daarmee is nog heel veel winst te boeken, ook financieel. Vanuit onze contacten met De Passie hopen we ook achter de schermen een brugfunctie naar de gemeente te kunnen vervullen en zo bestuurlijk ook ons steentje bij te dragen.
 
Wij hopen dat we u hiermee wat meer duidelijkheid hebben kunnen geven over de `kwestie´ De Passie en de lijn die de ChristenUnie daarin volgt. Tenslotte nogmaals: uw reacties of vragen zijn van harte welkom: mailt u dan a.u.b. naar jvdstege@knoware.nl of bel met één van de raadsleden.
Labels
Nieuwsbrief

« Terug

Reacties op 'Mail 8: Nieuwsbrief De Passie'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.