Mail 5: Maart 2004

vrijdag 26 maart 2004 14:01

De informatie mail van de Christenunie Wierden Enter


Plaatselijk nieuws:
 
 
BELEID VOOR DE BIBLIOTHEEK:
Bij de subsidieverstrekking voor de bibliotheek heeft de ChristenUnie een aantal voorwaarden geformuleerd. Ten eerste een goede regeling van openingstijden. In de vakanties moet de bibliotheek volgens ons vaker geopend zijn en op zon- en feestdagen juist niet! Over heiligen van onze rustdagen gesproken….
Ten tweede hebben we gewezen op het belang van een goede samenstelling van de collectie van de bibliotheek. Welke normen en waarden gelden voor het zogenaamde “collectieplan”?
 
 
LESSEN UIT FINANCIEEL DRAMA BIJ ACCOLADE:
Voor onze fractie was de subsidie voor de bibliotheek de eerste ‘testcase’!  Uit twee onderzoeken bleek dat het financiële drama bij Stichting Accolade vooral veroorzaakt is door gebrekkige aansturing vanuit de gemeente. Vandaar dat de ChristenUnie hamert op de noodzaak van: helder gemeentelijk beleid, duidelijke subsidievoorwaarden en strakke bewaking van de naleving hiervan.
 
 
AANDACHT VOOR ‘WIJKERS’ IN HET BUITENGEBIED:
Tubantia berichtte onlangs over een pleidooi van de ChristenUnie voor de zogenaamde ‘wijkers’ in het buitengebied. Het gaat hier om particulieren met woningen of bedrijven in het Wierdense buitengebied die moeten wijken voor overheidsprojecten (bijv. westelijke randweg of rijksweg 35/36). Jené Wessels heeft gevraagd deze mensen actief opnieuw ruimte aan te bieden op andere plekken in ons buitengebied.
 
 
PLAN ONTWIKKELING ZUIDBROEK:
In het Zuidbroek gaat Wierden de komende jaren ongeveer 1500 woningen bouwen. De gemeenteraad gaat de komende maanden een plan voor de ontwikkeling van deze wijk vaststellen. Graag horen we uw wensen en ideeën. Onderwerpen waar u aan kunt denken:
  • Verkeer: fietspaden, doorgaande wegen, stratenplan, openbaar vervoer
  • Woningen: Welke mix? Huur / koop, jongeren / ouderen / gezinnen, kavelgroottes, hoogbouw / laagbouw, duurzaam bouwen. Wel/geen verplichte sociale / economische binding.
  • Aankleding: water, groenvoorzieningen, speelplaatsen
  • Voorzieningen: scholen, sport, winkels, …
  • Veiligheid: Politiekeurmerk Veilig Wonen verplicht?
GEEN ASIELZOEKERS OP STRAAT ZETTEN:
Samen met het PPW heeft de ChristenUnie gezorgd voor een gemeentelijk asielzoekerbeleid dat er op neerkomt dat asielzoekers niet zonder pardon op straat worden gezet. De aanleiding vormde een verzoek om financiële steun van het Zorgnetwerk Wierden. Dit samenwerkingsverband van Wierdense kerken die hulp geven aan uitgeprocedeerde asielzoekers ondersteunt de ChristenUnie van harte.
 
 
ONTWIKKELING INDUSTRIETERREINEN:
De ChristenUnie wil dat de gemeente voldoende industrieterrein ontwikkelt om bedrijven vast te houden. Tegelijk zijn we ontevreden over de huidige versnippering van bedrijfsterrein(en). De noodzaak van deze lange termijn visie kwam onlangs naar voren bij een vergunning voor autobergingsbedrijf Wolves. Dit bedrijf uit Ypelo wil graag uitbreiden. Toen ons raadslid Klaas de Vries de wethouder bevroeg, werd duidelijk dat de gemeente achter de feiten aanloopt. De wethouder zag uitbreiden op de huidige plek als enige mogelijkheid, ondanks de extra belasting voor de smalle wegen in Ypelo.
 
 
HELAAS, DE JUMELAGE BLIJFT .....
De gemeenteraad heeft lang discussieerd over de toekomst van de Jumelage (samenwerking met de gemeentes Lampertheim, Ermont en Maldegem). De burgers zijn er in grote meerderheid, net als de ChristenUnie, absoluut niet enthousiast voor. De ChristenUnie heeft nog gewezen op het feit dat er buiten de Jumelage om al heel veel goed werk in het buitenland wordt verricht, bijvoorbeeld vanuit de kerken. Toch mochten de argumenten niet baten en bleef de ChristenUnie de enige partij die tegen voortzetting van de Jumelage stemde. Daarom blijft onze gemeente ook in deze tijd van bezuinigingen hier geld aan spenderen.
 

  
Partij:
 
BEZOEK LEEN VAN DIJKE:
Na jaren voor RPF en ChristenUnie in de Tweede Kamer te hebben gezeten, werkt Leen van Dijke sinds kort voor het bouwbedrijf VolkerWessels. Leen is daar “ambassadeur” geworden. Dat houdt in dat hij de relatie tussen politiek en bouwbedrijf probeert te verbeteren. Onlangs bezocht hij in dat kader onze voorzitter Jacko van der Stege die directeur is bij De Groot Vroomshoop. Wellicht kan Leen van Dijke voor hen iets betekenen bij de bouw van bijvoorbeeld scholen. Het was goed te merken dat ook in deze functie Leen van Dijke zich niet schaamt voor het evangelie van Jezus Christus en dus zijn normen en waarden duidelijk laat doorklinken in de gesprekken!
 
 
CHRISTENUNIE BURGEMEESTER VOOR RIJSSEN-HOLTEN:
Onze buurgemeente Rijssen-Holten heeft een nieuwe burgemeester: zijn naam is Bort Koelewijn en hij is lid van de ChristenUnie. Getuige de plaatselijke kranten timmert hij al druk aan de weg.
 
 
CONTRIBUTIE:
U heeft het inmiddels gemerkt: de ChristenUnie is overgegaan tot landelijke inning van de contributie. De financiën van de partij noodzaakten daartoe en ook de overheidssubsidies van politieke partijen zijn beter gegarandeerd met landelijke inning. Voor alle duidelijkheid willen we u nog een tweetal dingen meegeven:
  • Let op: u moet zelf bij de bank uw automatische betaling of machtiging aan onze locale ChristenUnie (Wierden-Enter) stopzetten!
  • In voorgaande jaren kregen we bij de contributie van diverse leden een gift overgemaakt. Dit is erg belangrijk voor onze kiesvereniging want daaruit moeten we locale activiteiten financieren (bijv. verkiezingscampagnes). Daarbij doen we bij deze een verzoek om naast uw landelijke contributie ook lokaal een gift over te maken. Onze rekeningnummers: Rabo Wierden 35.48.08.265, Rabo Enter 31.74.11.977, Giro 83.46.25.


 Landelijk:
 
VRAGEN OVER REGELS BIJ ABORTUS:
ChristenUnie en SGP vinden dat de regering onvoldoende strijdt voor naleving van zorgvuldigheidsregels bij abortussen. Eind januari hebben zij daarover opnieuw vragen gesteld aan staatssecretaris Ross van Volksgezondheid. Een eerdere serie vragen werd ook door het CDA ondertekend, deze niet. Helaas is dat toch wel veelzeggend.
 
OVERDREVEN SCHEIDING KERK EN STAAT:
In de landelijke politiek wordt regelmatig de scheiding van kerk en staat bediscussieerd. Tot in het extreme toe. Zelfs de CDA-ministers Donner en De Geus vinden dat het ambtsgebed aan het begin van de gemeenteraadsvergadering eigenlijk niet meer kan omdat het in strijd zou zijn met de scheiding tussen kerk en staat. Veelzeggend is ook dat ons kabinet bij de maatschappelijke discussie over normen en waarden in eerste instantie geen rol meer voor de kerken zag weggelegd. Premier Balkenende reageerde dat ze als gesprekspartner gewoon waren ‘vergeten’. Je gaat je zo wel afvragen of dit soms ook hoort bij een overtrokken scheiding tussen kerk en staat!?
 
 
ASIELBELEID ZONDER PARDON:
De afgelopen tijd heeft de ChristenUnie gepleit voor een ruimhartigere omgang met uitgeprocedeerde asielzoekers. Een voorbeeld: gezinnen met kinderen die al meer dan 5 jaar in Nederland zijn, moesten volgens de ChristenUnie niet meer worden uitgezet. De ChristenUnie stuurde een brief naar het kabinet die ook door diverse CDA-prominenten is ondertekend. Helaas slaagde de opzet niet: uiteindelijk mogen van minister Verdonk slechts 2300 van de 26.000 uitgeprocedeerde asielzoekers in ons land blijven en worden de anderen `zonder pardon´ uitgezet (de ChristenUnie zag ruimte voor 7000 blijvers).
 

Labels
Nieuwsbrief

« Terug

Reacties op 'Mail 5: Maart 2004'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.